top of page

De misverstanden rond MBTI - want "ik doe allebei"​

Updated: May 3, 2019

Er bestaan zo veel misvattingen over MBTI die vaak de sterkte van het instrument teniet doen.

En dat is zo enorm zonde. 


MBTI is geen "testje" dat je snel doet en dat je dan zegt "hoe je in elkaar zit", en dat dan "meestal niet klopt, want ik doe ook vaak anders". 

Want, hou je vast, MBTI is naast de vragenlijst uiteindelijk een self-assessment. Jij en jij alleen, niet ik als trainer of de vragenlijst als alleswetend antwoord, jijzelf bepaalt uiteindelijk je type, want enkel jij weet en voelt waar je energie haalt en wat je energie kost. Dat is waar MBTI om draait, je comfort zone, waar jij oplaadt en energie opdoet. Jij en ik doen inderdaad daarnaast dagelijks massa's andere dingen die ons energie kosten. Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar.


Dat is normaal, en dat is ook gezond, maar dat betekent niet dat "je type" daarom niet klopt. Want iets doen (je gedrag) en energie ergens uit halen (je voorkeur) zijn twee totaal verschillende concepten. MBTI geeft je inzicht in je comfort zone, en het inzicht dat al die andere kamertjes in het MBTI huis ook bestaan en vaak de moeite zijn om ook eens in rond te gaan lopen; ookal kost dat je wat meer energie. 


Daarom dat een diepteworkshop zo waardevol is, en een noodzakelijk onderdeel van een MBTI sessie. Het inzicht in energie-brengers en energie-vreters is de kracht van MBTI en voor deelnemers aan een workshop vaak een enorme eye-opener. Want daar ligt de reden voor conflict op de werkvloer, stress in je hoofd en misverstanden alom.


Elin De Boel is zelfstandig ondernemer sinds 2014. Als MBTI coach begeleidt ze business teams tijdens interactieve workshops naar een betere communicatie en samenwerking. Door haar voorgaande ervaring in de bedrijfswereld worden de MBTI inzichten erg praktisch en toepasbaar. Elin is MBTI Stap I gecertificeerd. Voor meer informatie: www.hellomonday.be

70 views0 comments

Comments


bottom of page